Vad är orsaken till halsbränna?

Anledningen till halsbränna är många men orsakas av att magmunnen inte kan hålla riktigt tätt, något som kan medföra en brännande känsla och sura uppstötningar.

(Ett nytt fönster öppnas)

Magsaften läcker

I vår magsäck har vi magsaft. Detta är en mycket sur vätska som har ett ph-värde på 1,5 till 2. Detta är att jämföra med ett neutralt ph-värde som ligger på 7. Magsaften finns i magsäcken för att hjälpa till att spjälka och smälta maten och så länge den stannar just i magsäcken medför den inga problem.

Magsaften tränger upp till matstrupen

För att hindra magsaften att tränga upp i matstrupen har vi en så kallad magmun. Detta är en liten ringmuskel som håller både mat och magsaft kvar inne i magsäcken. Det händer dock att magmunnen inte klarar av att hålla riktigt tätt och det är då man drabbas av halsbränna. Halsbränna kommer alltså av att den extremt sura och frätande magsaften tränger upp i matstrupen. Detta kallas reflux. Ibland kan magsaften till och med nå munnen och man drabbas av det som vi brukar kalla sura uppstötningar.

Orsaker till läckage av magsyra (reflux)

Det finns en rad olika faktorer som gör att man har mer eller mindre lätt att drabbas av halsbränna. En vanlig orsak till att man drabbas av sura uppstötningar är bråck i diafragman. Diafragman är annars en muskel som är viktig för vår bålstabilitet och för vår andning, men när den drabbas av bråck och blir försvagad kan även magmunnens funktion bli försämrad. Det gör att det är lättare för magsyra och mat att tränga upp i matstrupen och orsaka besvär.

Livsstilen spelar stor roll

Det finns också olika livsstilsfaktorer som kan påverka risken för att drabbas av halsbränna. Övervikt är en sådan.

När det gäller kosten finns dock inga undersökningar som entydigt visar att vissa födoämnen skulle vara orsaken bakom halsbränna. Många tycker dock att deras halsbränna blir bättre om de undviker sura drycker som kaffe och alkohol, slutar att snusa och röka samt motionerar mer.

Halsbränna kan vara ärftligt

Det har också kunnat påvisas att halsbränna i vissa fall är ärftligt. Har man alltså en nära släkting som lider av besvären kan risken att drabbas alltså vara större.

Vanliga läkemedel kan orsaka halsbränna

Vissa läkemedel kan orsaka halsbränna eller göra din halsbränna värre. Bland de vanligaste läkemedlen som kan kopplas till halsbränna finns så kallade NSAID. Detta är vanligt förekommande preparat med smärtstillande och inflammationshämmande egenskaper. Exempel på mediciner som innehåller NSAID är till exempel Treo och Ipren. Även läkemedlen Diklofenak och Voltaren är av denna typ.

Rådgör med din läkare

Om du har problem med halsbränna är det alltså viktigt att du rådgör med din läkare innan du börjar ta preparat av denna typ.

Vanlig komplikation vid graviditet

Många gravida kvinnor har också oturen att plötsligt drabbas av halsbränna. Det beror dels på att fostret trycker på musklerna i buken, men också på hormonella förändringar som gör att magmunnen blir slappare. En annan orsak tros också vara att man som gravid ofta äter mer och därför har större risk att drabbas av halsbränna.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: Wikipedia, Doktorn.com, 1177.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *