Det finns många olika behandlingar mot halsbränna. Du kan till exempel hitta receptfria läkemedel på apoteket och till och med din matvarubutik, men det går också att få läkemedel utskrivna av läkare.
(Ett nytt fönster öppnas)
Läkemedel mot halsbränna
Det finns en rad olika receptfria preprat att hitta på marknaden. Du kan hitta allt från tugg- till sugtabletter, lösningar att dricka och pulver. Alla preparat har sina egna speciella funktioner och passar olika bra för olika matsmältningsbesvär. Det är därför alltid bra att fråga kunnig apotekspersonal om hjälp så att du får ett preparat som passar dig.
Det finns även en rad hälsokostpreparat som sägs hjälpa mot halsbränna. Viktigt att veta är dock att dessa ofta saknar vetenskaplig grund.
Läkare kan skriva ut receptbelagda läkemedel mot halsbränna
Om du har svåra och ihållande problem som hindrar dig i vardagen är det viktigt att uppsöka läkare. Denne kan då undersöka dig och skriva ut en lämplig behandling. Det finns tre olika typer av läkemedel mot halsbränna. Dessa är antacida, läkemedel som innehåller alginsyra och så kallade Histamin 2-hämmare och protonpumpshämmare.
Bra att veta att det finns olika behandlingar
Dessa läkemedel fungerar på lite olika sätt. Antacida hjälper till att neutralisera magsyran medan läkemedel som innehåller alginsyra bildar ett lager som skyddar magsäcken. Histamin 2-hämmare och protonspumpshämmare gör att inte lika mycket saltsyra kan bildas i din magsäck.
Symptomen avgör medicinering
För den som har lindriga och tillfälliga besvär kan läkemedel av typen antacida eller histamin 2-blockerare ge en effektiv lindring och till och med göra att man blir helt besvärsfri. Den stora fördelen med denna typ av läkemedel är att man inte behöver vänta på effekt eftersom de verkar omedelbart.
Vanligast med protonpumpshämmare
Om man har svåra besvär av halsbränna är det vanligast att man blir behandlad med protonpumpshämmare, som minskar mängden saltsyra i magsäcken. Oftast försvinner då symptomen på ganska kort tid. I speciellt svåra fall kan man behöva behandlas under en längre tid och sedan fortsätta ta protonpumpshämmare vid behov. Den som har haft så svåra besvär av halsbränna att en inflammation har bildats i matstrupen kan behöva en större dos av protonpumpshämmare. Detta är dock något som alltid avgörs i samråd med läkare.
Protonpumpshämmare försvinner sen ur kroppen
Läkemedel av den typ som innehåller alginsyra finns ofta att köpa receptfritt på apotek. Exempel på läkemedel som har detta innehåll är bland andra Galieve och Gaviscon. Fördelen med denna typ av preparat är att det inte tas upp av tarmen utan lämnar kroppen tillsammans med avföringen.
Kommentarer