Vad är halsbränna och sura uppstötningar?

Att lida av halsbränna, eller magsafe reflux som det också kallas, är mycket vanligt. Så många som en femtedel av Sveriges befolkning är drabbade av besvär med en läckande magmun.

(Ett nytt fönster öppnas)

Så yttrar sig halsbränna

Man beräknar att så mycket som en femtedel av Sveriges befolkning har problem med halsbränna och sura uppstötningar. Symptom kan yttra sig på lite olika sätt. Man kan till exempel få en brännande och obehaglig känsla i bröstet eller sura uppstötningar vilket innebär att man får upp sur magsaft i munnen.

Ytterligare ett symptom är smärta i den övre delen av magen. Det finns också en hel del diffusa symptom som till exempel heshet och skadade tänder.

Halsbränna är oftast ofarligt

Även om halsbränna är mycket obehagligt är tillståndet ofta ofarligt. Det finns dock fall då ihållande halsbränna kan ge ytterligare komplikationer såsom till exempel inflammation i matstrupen, något som på sikt visat sig kunna leda till cancer. Detta uppstår dock oftast om man har långvarig besvär.

Receptfria läkemedel kan hjälpa

Det finns idag också en rad receptfria läkemedel som kan underlätta och lindra besvären för den som lider av måttlig halsbränna. Även andra faktorer såsom kost, vikt och motion kan göra skillnad.

När ska man söka vård?

Om man upplever sin halsbränna som mycket besvärande och ett hinder i vardagen bör man söka läkare för att få en grundlig undersökning och hjälp.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: Magakuten.se, 1177.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *