Sjukdomar kopplade till halsbränna

Halsbränna kan i värsta fall både ge ytterligare sjukdomar och vara symptom på annan sjukdom. Om man plötsligt drabbas av halsbränna och känner obehag bör man därför söka vård.

(Ett nytt fönster öppnas)

Kvinna håller sin hand vid sin hals

Inflammation i matstrupen

En av de följdsjukdomar som halsbränna kan leda till är inflammation i matstrupen. Det beror på att magsyran till slut irriterar matstrupen så mycket att den blir inflammerad.

Risken ökar om magsyran läcker när man sover

Risken för att drabbas av detta är större om man har halsbränna även på natten när man ligger och sover. Det beror helt enkelt på att syran kan ligga kvar i matstrupen en längre tid när man ligger vågrätt, något som inte är möjligt under dagen då man är mer upprätt.

Graviditet och halsbränna

Det är vanligt att man som gravid drabbas av halsbränna. Orsaken till det är att det blir ett större tryck uppåt från magen. Magmunnen kan också bli slapp under en graviditet och lättare låta magsyra och maginnehåll sippra igenom åt fel håll.

Tänk på att använda säkra läkemedel under graviditeten

Det är viktigt att undersöka vilka läkemedel mot halsbränna som är säkra att ta under graviditeten. Säkrast är om man rådgör med sin läkare eller barnmorska. Detsamma gäller när man ammar.

Ökad cancerrisk

Den som har en långvarig halsbränna eller reflux får en något ökad risk för cancer i matstrupen. Denna risk ökar ytterligare om man är överviktig och röker. Det är dock viktigt att veta att cancer i matstrupen är ovanligt och att besvär med långvarig halsbränna inte betyder att man kommer att drabbas.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: 1177.se, Expressen.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *