Halsbränna hos barn

Det är relativt vanligt att barn och även spädbarn drabbas av halsbränna. I de flesta fall beror det på att magmunnen inte ännu är helt färdigutvecklad, men kan ibland bero på andra besvär.

(Ett nytt fönster öppnas)

Barn äter mat

Halsbränna är vanligt hos spädbarn

Som alla vet är det inte ovanligt att spädbarn kräks upp maten de just ätit. Det beror på att deras magmun inte är färdigutvecklad och därför lätt släpper igenom mat och magsyra.

Det finns dock ingen anledning till oro om barnet går upp i vikt som det ska och verkar må bara i övrigt. Oftast växer sedan besvären bort under barnets första månader.

Gastroesofageal refluxsjukdom

Det finns dock allvarligare tillstånd som kan leda till halsbränna hos små barn. Detta kallas Gastroesofagel refluxsjukdom och märks tydligast hos små barn genom att de kräks efter att de ätit.

Gastroesofageal refluxsjukdom hos små barn och spädbarn
Det gör naturligtvis att sjukdomen kan vara svårt att skilja från vanliga spädbarnskräkningar, men ofta märker man också att barnet lider av ytterligare obehag. Det är till exempel vanligt att barnet inte vill äta eller blir gnälligt och ledset. Anledningen till detta är att tillståndet gör mycket ont om magsyran hunnit skapa inflammationer i matstrupen.

Hos lite äldre barn
Lite äldre barn, från fyra år och uppåt, kan istället säga saker som att det svider i bröstet eller eller att du har ont i den högre delen av magen.

Du bör söka till dig till barnavårdscentralen eller din vårdcentral med ditt barn och det har något av följande symptom:

 • Har kraftiga och frekventa kräkningar.
 • Inte ökar i vikt eller ökar mycket lite i vikt.
 • Inte är intresserad av att äta.
 • Det verkar smärta när barnet äter.
 • Sover dåligt, är oroligt och gråter ofta.
 • Har någon typ av besvär med andningen.
 • Hostar och är hes.

Om ditt barn har något av följande symptom bör du enligt 1177 söka akutvård:

 • Kräkningarna innehåller blod eller är gulaktiga.
 • Avföringen innehåller blod.
 • Om barnet är mycket sömnigt och inte uppvisar samma vakenhet som annars.
 • Om barnet krampar.

Viktigt att få behandling för Gastroesofageal refluxsjukdom

Om du tror att ditt barn har drabbats av Gastroesofageal refluxsjukdom är det viktigt att söka vård eftersom barnet i värsta fall annars kan drabbas av komplikationer.

Gastroesofageal reflux kan orsaka lung- och luftrörsproblem
När magsyran läcker upp i matstrupen kan till exempel smärtsamma inflammationer bildas. Läckande magsyra och maginnehåll kan också rinna över till barnets luftvägar och orsaka luftrörskatarr, hosta och i värsta fall lunginflammation.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: sv.healthline.com, 1177.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *