Så ställs diagnosen halsbränna hos vårdcentralen

Väl hos vårdcentralen kommer läkaren vilja undersöka dig närmare för att ta reda på om det är halsbränna du drabbats av och även se efter om man kan hitta någon underliggande orsak till besvären.

(Ett nytt fönster öppnas)

Glad gubbe hos läkaren

Så går en undersökning till

Hur undersökningen går till varierar lite beroende på vilka besvär du har. Om besvären bedöms som lindriga kan det räcka med att du berättar för din läkare hur de ter sig.

Om man har stora besvär

Är dina besvär mer omfattande krävs det dock en utredning. Ofta får du då göra en gastroskopi, det vill säga att en liten kamera med hjälp av en slang förs ned i halsen för att undersöka hur matstrupen, tolvfingertarmen och magsäcken  ser ut. Kameran är även så fiffigt utrustad att det är möjligt att ta med små testbitar av slemhinnan upp för ytterligare undersökning.

24-timmars PH-mätning

Även om gastroskopi undersökningen inte skulle visa något så får du ändå diagnosen reflux om du har sådana besvär. Man kan också göra en kompletterande undersökning som kallas 24 timmars PH-mätning. Med hjälp av denna kan man se vilken surhetsgrad magsaften har.

Undersökningen går praktiskt till så att en slang förs ned i magsäcken genom näsan. Man får sedan notera när man upplever sin halsbränna som värst under 24 timmar.

Behandlingen är individuell

När de undersökningar som läkaren finner nödvändiga är gjorda blir du vanligen satt på behandling för din halsbränna. Hur behandlingen ser ut beror på vilken typ av besvär du har och hur svåra de är.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: 1177.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *