Huskurer & tips som fungerar mot halsbränna

Eftersom halsbränna är en mycket vanlig åkomma finns det mängder av huskurer som sägs kunna ge bot och lindring. Här är de som flest anser sig bli hjälpta av.

(Ett nytt fönster öppnas)

Ät regelbundet, naturligt och lagom mycket

Att ha en balanserad, varierad och hälsosam kost sägs minska risken för att drabbas av halsbränna. Man kan också prova att utesluta försurande drycker såsom kaffe och vin.

Tugga tuggummi

När du tuggar på något ökar mängden saliv i din mun, något som kan underlätta att neutralisera den sura magsaften.

Ät banan eller något annat basiskt

När du känner att du börjar bli sur i magen kan det hjälpa att äta en banan. Denna frukt är basisk och kan hjälpa till att balansera magsaften.

Bikarbonat i varmt vatten

Även bikarbonat är basiskt och kan hjälpa till att neutralisera magsyran. Blanda ned 1 tsk bikarbonat i en mugg varmt vatten. Drick sedan blandningen långsamt.

Te av ingefära

Ingefära sägs ha egenskaper som är välgörande för magen. Hacka ned färsk ingefära i varmt vatten och låt dra en stund. Drick sedan drycken långsamt.

Drick vanligt vatten

Genom att dricka vatten späder du ut magsyran och gör den mindre stark. På så sätt kan dina besvär lindras. Detta går även att göra om magsyran kommer upp i halsen och munnen för att späda ut den så inte tänderna får frätskador.

Receptfria läkemedel

På ditt apotek finns en mängd med receptfria läkemedel som kan lindra halsbränna och sura uppstötningar. Bäst är om du beskriver dina problems karaktär för apotekspersonalen. På så sätt kan de lättare hjälpa dig att hitta rätt läkemedel.

Höj sängens huvudända när du sover

När du ligger platt på rygg är det lättare för irriterande magsyra att tränga upp i din matstrupe. Genom att höja huvudändan på sängen eller sova på en extra kudde försvårar du för magsyra att färdas uppåt.

Undvik sådan mat som triggar din halsbränna

Även om det inte finns några vetenskapliga bevis för att viss mat skulle orsaka mer halsbränna än annan mat, så upplever ändå många att de blir sämre av vissa livsmedel. Vanliga exempel på sådan mat är stekt mat eller starkt kryddad mat. Om du upptäcker att så är fallet för dig så kan det vara bra att undvika att äta dessa livsmedel.

Gå ned i vikt om du lider av övervikt

Eftersom övervikt är en riskfaktor för att drabbas av halsbränna kan en viktnedgång göra att dina besvär lindras.

Ät inte sent på kvällen

Vissa upplever att deras besvär blir värre om de äter strax innan de går och lägger sig. Om du har problem med detta gör du alltså bäst i att undvika alltför sena måltider.

Undvik vissa kroppsrörelser

Att göra tunga lyft eller att böja sig framåt kan underlätta för magsyran att tränga upp i matstrupen. Undvik därför detta om du har stora problem med halsbränna.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: Stegforhalsa.se, 1177.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *