Kosten kan påverka risken för halsbränna

Även om det inte finns några undersökningar som entydigt visar att viss mat skulle minska eller öka risken för halsbränna så upplever ändå många att de blir bättre om de undviker vissa livsmedel.

(Ett nytt fönster öppnas)

Folk runt ett bord som äter mat

Viss mat tros förvärra halsbrännan

Några av de vanligaste livsmedlen som brukar förknippas med halsbränna är mat med mycket fett, stekt mat och starkt kryddad mat samt kaffe och alkohol. Om du lider av halsbränna kan det därför finnas en poäng med att försöka undvika dessa och se om du blir bättre.

Undvika snus och cigaretter när du har halsbränna

Även tobak såsom snus och cigaretter tros kunna förvärra problem med halsbränna. Ett generellt råd som brukar ges vid halsbränna är att själv undersöka vad man reagerar på.

Skonsam mat vid halsbränna

Vilka livsmedel man reagerar på är i högsta grad individuellt, men om man ska vara generell så verkar det som att kokt mat är skonsammare  än stekt mat och gör att halsbränna inte uppkommer lika lätt. Att välja mat som är lätt för magen att smälta kan också minska besvären. Exempel på sådan mat är till exempel ris, banan och kokta grönsaker.

Lägg märke till vad som ger dig besvär

Viktigast är dock att man lär känna sin egen kropp och själv undersöker vad som känns bra att äta. Det finns ingen anledning att undvika olika livsmedel om de fungerar bra för just dig.

När man väljer att äta kan också påverka

För att lindra sin halsbränna kan det också vara bra att tänka på att äta på regelbundna tider. Man bör också äta lagom stora portioner. Många har säkert någon gång ätit lite för mycket mat och upplevt att halsbrännan dykt upp.

Undvik att äta innan du ska sova

Att äta för nära inpå läggdags kan också göra att halsbrännan triggas. När du sover ligger du ju ned och det blir då lättare för magsyran att tränga upp i matstrupen, något som förvärrar problemet.

Om du ändå råkat äta lite för sent på kvällen kan du lindra besvären genom att höja sängens huvudända eller lägga en extra kudde under huvudet. Du skapar då en lutning som gör att magsyran inte tränger upp lika lätt.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: Kurera.se, Expressen.se, 1177.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *